Az OVF közleménye

A Rába és a Mura vízgyűjtő területén nagy mennyiségű intenzív csapadék hullott, péntek délutántól szombat reggelig 15-20 mm, szombattól újabb 30-35 mm a Rába vízgyűjtőre és 20-35 mm a Mura vízgyűjtőre, de lokálisan 70-100 mm csapadék is előfordult.

A mai napon még újabb 10 mm körüli csapadék várható. A csapadék hatására a Rába és Mura folyókon árhullám alakult ki, a kisvízfolyások közül a Répce, a Gyöngyös és a Pinka árad intenzíven.

A Rábán Szentgotthárdon I. fokú készültséget rendeltek el a vízügyi szakemberek vasárnap 14.00-tól. Körmenden II. és III. fok közötti tetőzés várható hétfő estére.

A Murán holnap éjjel II-III fok közötti tetőzést várnak a vízügyi szolgálat munkatársai.

A csapadéktevékenység jelenleg tehát még nem szűnt meg, a felső, külföldi állomásokon még mindig áradások tapasztalhatóak, a jelenlegi becsléseket a határszelvényekben történő tetőzések után lehet pontosítani. Az állami védvonalakon a védekezésre felkészültek a vízügyi szakemberek, a Lukácsházi tározó üzembe lépett.

A Gyöngyös patak Kőszegnél, az országhatár felőli területén kiöntött, a vízügyi szakemberek műszaki szaktanácsadása mellett folynak a védekezési munkák.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013.11.24

Tájékoztató típus: 
Árvízvédelmi tájékoztató