Országos Műszaki irányító Törzs 02.08.

Árvíz

A vízszintemelkedések következtében a Túron, és (a jégtorlasz okozta visszaduzzasztás hatására) a Tiszán Záhonynál a II. fokú szintet nagy mértékben meghaladó vízállások alakultak ki. A Tiszán Tivadar és Vásárosnamény között, a Zagyva-Tarna vízrendszerén, I fok feletti értékeket észlelnek.

Az előrejelzések szerint a Tiszán Vásárosnaménynál a tegnap délutáni tetőzést követően lassú apadás várható. Lejjebb a II. fokú értékeket jelentősen meghaladó, egyes helyeken a III. fokú szinteket megközelítő vízállások valószínűsíthetők. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén I. fok közeli vízállások várhatóak. Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezenkívül mind a Tiszára, mind a mellékfolyói esetében továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása hosszabb-rövidebb időre lokálisan újabb helyeken is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet.

Magyarországon jelenleg ~592 km-en van elrendelve I. fokú árvízvédelmi készültség. Érintett vízfolyások Felső-Tisza, Bodrog, Túr, Szamos, Kraszna, Zagyva és Tarna.

II fokú árvízvédelmi készültség ~122 km-en van elrendelve.

Érintett vízfolyások: Tisza, Zagyva

 

OMIT, 2017. február 8.

Tájékoztató típus: 
Árvízvédelmi tájékoztató