Tavak

MAGYARORSZÁG TAVAI

Magyarországon 3805 tavat és vizes területet tartanak nyilván, amelyből közel 3500 állóvíznek számít és ezeknek a medre sem régebbi mint a pleisztocén, és maguk a tavak mindössze néhány tízezer éve alakultak ki. Igazán mély tó nincs az országban. A sekély tavak vize nyáron gyorsan felmelegszik, és ez fürdőzésre különösen alkalmassá teszi azokat. Tavaink 75 százaléka mesterséges tó. A magyarországi állóvizek összes területe 1685 négyzetkilométer, amely mintegy 2 százaléka az ország területének.

A magyarországi tavakat keletkezésük szerint a következő módon lehet osztályozni:

  • szerkezeti mélyedéseket kitöltő tavak (a Balaton a Velencei-tó),
  • elgátolt medencét kitöltő tavak: (pl. a folyami hordalékkúpokkal elrekesztett Ferő tó, a csuszamlással elgátolt Arlói.tó Ózd környékén),
  • lefűződött folyókanyarulatokban kialakult morotvatavak (pl. a Kalocsa környéki Szelidi-tó),
  • alföldi mélyedéseket, homokhátak közti laposokat megülő szikes tavak (pl. a szegedi Fehér-tó, ami egyben jelentős természetvédelmi terület is, a Nyíregyháza melletti Sóstó),
  • langyos vagy meleg vizű forrástavak (a Hévízi-tó, a miskolctapolcai forrástó),
  • dolinatava (a Vörös-tó az Aggteleki-karszton),
  • mesterséges tavak (pl. a nagy folyók hordalékkúpjain folytatott kavicsbányászat nyomán kialakult úgynevezett bányatavak, a hortobágyi halastavak, a Tisza-tó, a budapesti Feneketlen-tó).

Magyarország és Közép-Európa legnagyobb tava a Balaton, aminek a felülete 594 km². Ezt követi a Tisza-tó, aminek felülete 127 km² (ez Magyarország legnagyobb mesterséges tava), a Fertő-tó, ami Ausztria és Magyarország tava, magyarországi felülete 75 km², valamint a Velencei-tó, agárdi vízmérce állásánál a felülete 24,2 km², melyből közel 10,1 km²-t nádas borít.

Magyarország nagy tavai állami tulajdonuak. Kezelésüket (használat, beavatkozás) az illetékes  Vízügyi Igazgatóság látja el.

Illetékes Igazgatóságok:

Balaton: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság , Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság , Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Tisza-tó: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Fertő-tó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Velencei-tó: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

 

Forrás: Wikipédia

További információk:

Balaton

Fertő-tó

Velencei-tó

Tisza-tó

Címke: